Kispapa torna

Egy kispapa viszontagságai, avagy a szülés, terhesség, babavárás, lakberendezés, nőgyógyászok, ultrahang és egyéb baba és babaközeli dolgok férfiszemmel.

Linkblog

11. Derült égből gyerek

2009.02.19. 16:03 - Laczkooo

Címkék: énblog én baba baba mama élménybeszámolók baba mama poronty baba család apa terhesség gyerek gyermek apaleszek apaszemmel gondolatok egészség napló blog

 

…avagy a nap, amikor minden világossá lett
 

 

Hajnali ötkor az ember nem kel vidáman. Még akkor sem, ha tudja, hogy ismét felvirradt egy nap, amikor húszegynéhány percen keresztül hallgathatja a gyermeke szívverését. Sőt, nem csak ő, de az egész kerület is. Ezek a CTG szerkentyűk ugyanis elképesztően hangosak. Jellemző, hogy a laikus számára értelmezhetetlen gombok közül az egyetlen értelmezhetőt nem találni sehol – a hangerőt.

10. Gyűjtögető életmód...

2009.01.19. 14:14 - Laczkooo

...avagy konzumfüggőség a nyolcadik hónapban.

 

„Nem vagyok babonás, ezt le is kopogom gyorsan” – szoktam mondogatni, amikor humorizálni akarok olyan közönség előtt, akik csecsemőkből állnak és még nem tudják milyen a szakállas vicc. Persze a babavárás alapvetően megváltoztatja az ember világképét. Így eshet meg az is, hogy a hozzám hasonló, felvilágosult, materialista fafejűek egyszer csak csavargatni kezdik a nadrággombjukat, jobb kézzel sót hajigálnak hátrafelé, megköpködnek ezt-azt, szívgörcsöt kapnak egy-egy fekete macska láttán, és lehunyt szemmel, némán mozgó szájjal mormogni kezdenek, ha véletlenül meglátnak egy hullócsillagot.

9. Terhes vagyok

2009.01.19. 14:11 - Laczkooo

Virgi ragaszkodik ahhoz, hogy mellette legyek a szülőszobában. Én ennél sokkal konzervatívabban fogom fel az egész folyamatot.

 

- Van még Rennie? Ég a gyomrom! - fordulok félig kómában Virgihez, aki épp szokásos lefekvés előtti szeánszát végzi: terhesvitamin bevesz, ásványvíz, pézsé, orrcsepp bekészít. Mielőtt elaludna, felrázza a párnát és a hátát nekitámasztva felül az ágyban, előveszi a Varázskönyvet és gondosan elolvassa az aktuális hétre vonatkozó valamennyi tudnivalót. Mi történik a testével és főként mi történik a babával ezekben a napokban? Már a 26. hétnél tartunk.

8. És mégis mozog...

2009.01.19. 14:08 - Laczkooo

Virgi már érzi is, én meg még hallani se hallhatom.

Kiélezett idegszálakkal fülelek. A sztetoszkóp nyomja a fülem, és minden egyes mozdulatot ezerszeres hangerővel hallok dörömbölni a dobhártyámon. Ez a vacak nem is azt sugározza felém, ami odabent történik, hanem ujjperceim inainak, porcainak és egyéb "alkatrészeinek" nyikorgását. Pedig magzati szívhangot akarok hallani. De nincs. Semmit nem hallok.

7. A kifli, a vonal és a gumimaci

2009.01.19. 14:00 - Laczkooo

Bővül a családi fotóalbum

 

Bal láb a földön, jobb láb félig felemelve ugrál. Fel-le. Remeg, izeg-mozog, rángatózik. Nem tudom megállítani. Itt ülünk a nőgyógyásznál és úgy jár körbe a tekintetem, mint Józsi bácsinak, amikor először látott zsiráfot. Nézegeti, vizsgálgatja, majd évezredes paraszti bölcsességekre támaszkodva megfellebbezhetetlenül kijelenti: Ilyen állat márpedig nincs!

6. Büdös vagyok...

2009.01.19. 13:55 - Laczkooo

... avagy hogyan esik át a védtelen (és egyelőre még gyermektelen) férfiember a tűzkeresztségen?

 

Érzékeny a szagokra. Meg az illatokra is. Folyton émelyeg. Persze ezt is olyan virgis módon. Minden normális nő reggeli rosszullétektől szenved, míg ő felkelés után belapátol egy hatalmas tál müzlit, két óránként eszik, este meg hányingere van. Erre persze napközben is képes, szinte bármikor, feltéve, hogy neki nem tetsző szaggal találkozik. Márpedig az elmúlt hetekben gyakorlatilag minden szag ide sorolható.

5. Esti mesék

2009.01.19. 12:50 - Laczkooo

Címkék: énblog én baba baba mama élménybeszámolók baba mama poronty baba család apa terhesség gyerek gyermek apaleszek apaszemmel gondolatok egészség napló blog

 

A terhesség folyamata a nők számára lényegesen kevésbé problémás, mint nekünk. Ők ösztönből cselekszenek. Ha fáj valami, szokatlan dolgokat produkál a testük épphogy nem legyintenek és fogják a terhességre. Mi meg azonnal telefont ragadnánk és tárcsáznánk a világ legjobb orvosát, hogy azonnal mentse meg párunkat a fenyegető végveszélytől. Aztán a bankot, hogy hitelt igényeljünk a legjobb orvost kifizetendő.

4. Bezárul a titkok könyve...

2009.01.19. 12:48 - Laczkooo

Címkék: énblog én baba baba mama élménybeszámolók baba mama poronty baba család apa terhesség gyerek gyermek apaleszek apaszemmel gondolatok egészség napló blog

...és rögtön ki is nyílik.

 

 

Azt mondják az első 12 hét a legveszélyesebb. Ebben a három hónapban gyakorlatilag bármi megtörténhet. És annak ellenkezője is. Ezért a nagy többség babonából nem mond senkinek semmit. Minden kismama három hónapos korában jelenti be, hogy gyermeket vár. Ez nálunk ugye ab ovo kizárt, hisz az első pillanattól tudtam, mi az ábra.

3. Canossa és a nőgyógyászok...

2009.01.19. 12:44 - Laczkooo

Címkék: énblog én baba baba mama élménybeszámolók baba mama poronty baba család apa terhesség gyerek gyermek apaleszek apaszemmel gondolatok egészség napló blog

...avagy hogyan megy a 15 kilométeres körzeten belül található valamennyi orvos a mi idegeinkre?

 

A kerületi SZTK-k nem tartoznak a hipermodern magánorvosi rendelők közé. Az ott dolgozók sem azok, akik boldog, kiegyensúlyozott, jól fizetett magánalkalmazottak, akiknek csak azért ér fülig a szájuk, mert van fülük. Ha nem lenne, körbeérne, nyilván. A kerületi SZTK-k egészséggyárak, ahol futószalagon haladnak a betegek ajtókon be, emeleteken keresztül, ajtókon ki. No persze egy gyárban mindig több a selejt mint a manufaktúrában. Viszont a gyári munkást éppen a fizetésének mértékéig érdekli a selejt.

2. Orvoslátogatók...

2009.01.19. 12:31 - Laczkooo

Címkék: énblog én baba baba mama élménybeszámolók baba mama poronty baba család apa terhesség gyerek gyermek apaleszek apaszemmel gondolatok egészség napló blog

...avagy, hogyan menjünk a 15 kilométeres körzeten belül található valamennyi orvos idegeire?

Vasárnap délelőtt az ember csak nagyon indokolt esetben hívja az orvosát. Meg akkor, ha megrögzött orvoshoz járó, kórházfüggő, healthcare fan, esetleg mindez együtt, hipochondriával súlyosbítva. Esetleg simán csak mazochista állat. Vagy orvoslátogató, akinek az a dolga, hogy ingyen csaligyógyszerekkel tömje meg a dokik polcait. Mondjuk sose értettem hogy működik az ilyesmi: "Doktor úr! Hoztam valami igazán különlegeset a maga számára. Nyugtató. Olyan mint a lórúgás. A legújabb termékünk. Parancsoljon, vegyen nyugodtan! Kóstolja csak meg! Na? Ugye? Finom, nemde? Doktor úr! Doktor úr!!!" Vicces meló lehet.